De grenzen van de individuele vrijheid

Opnieuw gestart met de cursus Kunst- en Cultuursociologie. Dit jaar bestudeer ik samen met de studenten de concepten 'smaak' en 'schoonheid'. Aftrappen doen we met een tekst van Rudi Laermans, de Leuvense socioloog, naar wie het altijd goed is om terug te grijpen!

22 February 2015 → read more

De beste film van 2015 is bekend

Zelden zag ik een film wanneer die net uit was in de zalen. Dat was vroeger - heel vroeger intussen - anders. Als student bekeek ik er soms meerdere per week. Maar dat was dan ook weer teveel. Van al de films die ik toen zag, herinner ik me er nog weinig. Of ik heb er mijn eigen verhaal van gemaakt door de plots te vermengen. Teveel ineens, dat kan mijn hoofd niet aan.

07 February 2015 → read more

Alleen met het hart

2015 is begonnen alsof het nooit iets anders heeft gedaan. Toch nog even snel mijn wensen de wereld uitsturen, met de hulp van Jan van Nijlen (1885-1965).

17 January 2015 → read more

Motown Christmas

De kerstdagen zijn zo goed als voorbij... Oef! Kerstmis is echt wel één van de mooiste feesten van het jaar maar zo zwaar als lood. Zou een mens kunnen bezwijken aan een teveel daaraan?!

26 December 2014 → read more

Hoofden zijn afgesloten ruimtes

Kom_hier_2 Kom Hier Dat ik U Kus

"Tja, filosofie lezen om een gebrek aan geweten te verdoezelen: dat soort kennen we." Deze uitspraak komt niet van mij maar wel van een coole hoofdinspecteur uit een zaterdagse misdaadserie. De bron maakt misschien niet veel indruk, maar geef toe, die uitspraak zet toch tot nadenken.

10 December 2014 → read more

Avec le temps

Dit weekend was ik in Frankrijk. In de veilige schoot van mensen die ik liefheb en die mij liefhebben. Vrij en toch geborgen. Verwarmd door woorden in de mooiste taal. Het was best heftig: Edith Piaf en Jacques Brel kunnen echt niets 'gewoon' zeggen.

16 November 2014 → read more

Liefde en moed

Opruimen. Naar het schijnt werkt dat bevrijdend, louterend. Dat is zo voor het 'hygiënische opruimen': ervoor zorgen dat alles er net en gezond bijligt. Maar het diepe opruimen, het opruimen van jaren, dat is weer iets anders.

07 October 2014 → read more

Van het een komt het ander

Rilke http://eaonpritchard.blogspot.be/2011_08_01_archive.html

The story of my life... En waarschijnlijk heel herkenbaar voor velen. Je hebt de opdracht een tekst te schrijven of een presentatie te maken. Vol goede moed en enthousiasme begin je er aan. Voor je het goed en wel beseft, drijf je af, kom je 'interessante' dingen tegen online, in boeken... die doorgaans geen bal te maken hebben met de oorspronkelijke opdracht.

23 August 2014 → read more

'Rare moeders'-dag

Salinger_mothers Salinger Catcher In the Rye

Hoera! Moederdag in de Antwerpse regionen vandaag! Een dag als alle andere, behalve dan dat ik mijn zonen verplicht de loftrompet te steken over ondergetekende. Soms moet een moeder op haar strepen staan. Dit levert volgende uitlatingen op.

15 August 2014 → read more

De ijdelheid van de ongelukkige

Watou_2 Watou 2014

Wat heb je nodig om gelukkig te zijn? Wat is geluk? Het is een vraag die iedereen zich wel eens stelt. Dat hoop ik toch. Het antwoord geven is dan weer heel moeilijk. Vandaag spookte die vraag weer door mijn hoofd. Aansteker was deze keer het thema van het Kunstenfestival in Watou: 'Over klein geluk in tijden van overvloed'. Maar het is iets dat me al maanden erg bezighoudt. En wat is het verschil met ongeluk?

20 July 2014 → read more

About Kunstvlo

Ol-foto

Olga Van Oost is doctor in de sociale wetenschappen. Ze studeerde kunstwetenschappen & archeologie en aansluitend communicatiewetenschappen. In haar proefschrift bestudeerde ze de mogelijkheden van een kunstmuseumconcept voor de toekomst. Bijzondere aandacht ging naar de vergelijking tussen Vlaanderen en Nederland (beleid/cases).

Olga werkt voor FARO, het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed als stafmedewerker musea en digitale cultuur en is ze als professor verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, Onderzoeksgroep iMinds-SMIT waar ze Kunst- en Cultuursociologie doceert en onderzoek rond (digitale) cultuur, kunst en musea doet.

De voorbije jaren bouwde Olga expertise op in het veld van de theoretische museum- en erfgoedstudies, digitale cultuur en deed ze vergelijkend onderzoek naar het museum- en erfgoedbeleid in Vlaanderen en Nederland. Hiernaast deed ze onderzoek naar musea en jongeren en musea in een digitale cultuur.

Twitter @Kunstvlo

LinkedIn: Olga Van Oost